Mistrovství České republiky silnice, časovka - základní informace

Kritéria pro start na MČR jsou popsány v pravidlech - platná licence ČSC pro rok 2016 + silnice 3 dokončené závody (libovolné), časovka 2 dokončené závody (libovolné). Stav závodníků, kteří splňují počet závodů  k 20. 6. 2016 je následující:
kategorie M bez omezení jedou jako Mistrovství Extraligy Masters,
kategorie A 17 (silnice), 22 (časovka), 
kategorie B 22 (silnice), 32 (časovka), 
kategorie C 24 (silnice), 30 (časovka),
kategorie D 34 (silnice), 40 (časovka),
kategorie E 26 (silnice), 27 (časovka),
kategorie Ž bez omezení jedou jako Mistrovství Extraligy Masters,
kategorie Ž30 2 (silnice), 3 (časovka),
kategorie Ž40 5 (silnice), 6 (časovka),
kategorie Ž50 3 (silnice), 3 (časovka), 
kategorie Ž60 2 (silnice), 3 (časovka).
Tyto počty se pravděpodobně navýší po dalších pěti závodech, které ještě mohou závodníci absolvovat do startu MČR. Jedná se o závody: TdMS silnice 26. 6. 2016, Rašovka vrch jednotlivci - dopoledne 2. 6. 2016, Rašovka vrch hromadně - odpoledne 2. 6. 2016,  Roudnice časovka 3.6. 2016, Mariánské Lázně silnice 24. 7. 2016.
Mistrovství České republiky jsou vypsána pro veteránské kategorie od 30 let výše. Mladší kategorie M a Ž jedou tyto závody pouze jako Mistrovství Extraligy Masters.
V roce 2016 prezidium ČSC přijalo návrh, kdy se vyrábí mistrovské dresy pouze s nápisem Mistr České republiky 2016.  Nic jiného, ani kategorie, ani disciplína se již nevyrábí. Je to z důvodu toho, že každá disciplína to chtěla uplně jinak a byl v tom tedy velký zmatek. Toť sdělení od mnohaletého výrobce těchto dresů. Důvod pochopitelný, při tak malém objemu těchto zakázek. Z toho plyne, že na silnici se pojede o dresy v pěti kategoriích (A, B, C, D, E) a v časovce jednotlivců se k těmto kategoriím ještě přidají i dvě kategorie žen - Ž1 (30 - 50 let), Ž2 (50 a výše), celkem 7 kategorií. Takto byly slučovány kategorie žen pro mistrovský závod v časovce i v minulosti. Je to i z důvodů platné sportovně technické směrnice silnice – dráha – cyklokros, kde v soutěžním řádu je mistrovství specifikováno jednoznačně: „K tomu, aby mohlo být vyhodnoceno mistrovství, je nutná účast alespoň 5 závodníků (dvojic, družstev) z 3 různých klubů (platí pro všechny kategorie a disciplíny mistrovství na silnici, dráze a cyklokrosu).“
Medaile se budou rozdávat ve všech třech mistrovských závodech (i pro kat. M) - silnice, časovka jednotlivců a časovka dvojic.
Na dvojice není vypsán žádný kvalifikační limit, mohou tedy startovat i dvojice z nově zaregistrovaných závodníků. Registrace bude uzavřena v pátek v 18:00 hod. Jediná podmínka pro účast na MČR dvojic je stejná kategorie, např. kat. A od 30 do 39 let, B od 40 do 49 let a tak dále. Pokud by startovala dvojice mimo soutěžní kategorii, může startovat pouze v kat M a do EM se budou body počítat pouze účastníkovi z mladší kategorie. Příklad jeden je M, druhý je B, pojedou v kat. M a body do EM se počítají pouze závodníkovi kat. M, pojedou li např. jeden z kat A druhý z kat B, jedou rovněž v kat. M a body do EM se počítají pouze závodníkovi kat. A. U žen se mistrovství dvojic pojede z důvodu nízkého počtu závodních dvojic v jedné společné kategorii, omezením je pouze veteránský věk 30 let a výše.
Na závěr bych chtěl poděkovat prezidiu ČSC, které se rozhodlo podpořit tyto mistrovské závody finančně a zajištěním medailí.
M. Wűrz
+ Vložit příspěvek

Diskuse

#404

Beny napsal:5.července 2016, 23:20 hod

Ahoj!
Sice nemám dostatek odjetých závodů, ale pokud se budu chtít svézt v rámci tréninku nebude problém?
Pokud vím tak závod bude za provozu , tak mě snad nikdo z kola nesundá , do závodu se samozřejmě zapojovat nebudu!
Beny

#398

M. Wűrz reagoval na:28.června 2016, 08:33 hod

#397,Zuzka Dlabova 27.června 2016, 21:25 hod

Zuzko,
ženy pojedou MČR stejně jako v minulosti, tzn. ve společných kategoriích s muži. Konkrétně Ž + Ž30 s kat. C, Ž40 + Ž50 s kat. D, Ž60 s kat. E. A jestli jsi Zuzko důkladně četla výše zmiňované podmínky pro hodnocení závodu jako mistrovství, tak právě tvoje kategorie má šanci tyto kritéria splnit (musí, ale přijet všech 5 závodnic). Z toho plyne, že i tvá účast rozhodne o tom zda se v této kategorii, kromě věcných cen, budou rozdávat mistrovské medaile. Do budoucna bychom si přáli, aby Vás žen jezdilo více a objížděli jste více závodů, protože nízký počet závodnic na vrcholu sezóny - mistrovství České republiky nelze při účasti 2 nebo 3 závodnic vyhodnocovat jako mistrovství. Je to logické a právě soutěžní řád na to pamatuje. Navíc letošní skladba kalendáře umožňuje nasbírat několikanásobně kritérium 3 dokončených závodů, protože mistrovství se jedou v závěru a po něm budou již jen 2 závody.
Zuzano, doporučuji Ti důkladnou přípravu a účast v boji o mistrovské medaile. :-)

#397

Zuzka Dlabova napsal:27.června 2016, 21:25 hod

Ahoj, znamena to tedy, ze zeny MCR v podstate nepojedou ? :-(

#393

M. Wűrz reagoval na:23.června 2016, 23:13 hod

#392,Alena 23.června 2016, 11:23 hod

Aleno, v silničním závodě jsou vypsány kategorie žen jako při běžném závodě EM:
v kat. C startují Ž, Ž30,
v kat. D startují Ź40, Ž50,
v kat. E startují Ž 60.
Další podmínkou je platná licence a dokončené libovolné tři závody. Kdo toto splňuje může startovat na silnici ve Svijanech.
Něco jiného je otázka mistrovství jako takového, kde jsou zavedeny početní podmínky v soutěžním řádu: „K tomu, aby mohlo být vyhodnoceno mistrovství, je nutná účast alespoň 5 závodníků (dvojic, družstev) z 3 různých klubů (platí pro všechny kategorie a disciplíny mistrovství na silnici, dráze a cyklokrosu).“
Bohužel účast v jednotlivých závodech je tak nízká, že v tuto chvíli nesplňuje podmínku soutěžního řádu v ženských kategoriích většina kategorií, tak aby to bylo vyhodnoceno jako mistrovství.
Nejnižší kategorii Ž nelze vyhlásit jako Mistrovství. To mají ženy této věkové kategorie v Kyjově a nemohou být 2 mistrně ČR na silnici.
Věřím, že to stačí takto. Pokud ne, navrhuji ústní debatu po závodě TdMS.
Děkuji za dotaz.
Martin

#392

Alena napsal:23.června 2016, 11:23 hod

Rozumím tomu, že v silničním závodě nejsou vypsány ženské kategorie? Pouze v časovce 30-50 a 50+?


tvorba webových stránek        |        webhosting a servery